petak, 21. srpnja 2017.

Hvala ti, ljeto 2017.

Danas sam čula izraz "ljeto ljubavi". Jedan ga je američki direktor kablovske tvrtke koristio kako bi opisao ljeto 1997. Nešto me privuklo u tim riječima, odmah sam ovo ljeto počela poistovjećivati s tim izrazom. Doima mi se baš takvim, punim ljubavi, iako to možda ne obuhvaća energiju cijeloga svijeta (upitno je je li čovjek priroda koja ga okružuje). Ponaša se poput dobrog roditelja: ne kori dijete zbog neuspjeha, no ne krivi ikog drugog. Nekako oprašta naše različitosti, daje nam vremena, iako ne zastaje jer zna da mora proći. Nešto mi je u tom nazivu "ljeto ljubavi" baš zvonilo na 2017.
Onda sam provela brzu gugl pretragu kako bi saznala o povijesti izvornog događaja. Na neko intuitivno iznenađenje, prvi se pojavio naslov: "50. obljetnica Ljeta ljubavi". U meni je zaiskrila ljubav prema prirodi i svijetu koji je nekako uspije povezati s nama, pa koliko se pokušali ograditi. Ono lijepo, hipijevsko Ljeto ljubavi je bilo 1967. (koja se maloprije činila kao tridesetogodišnjakinja - posljedica mladog tisućljeća), te je pobudilo nadu i aktivizam u mnogima, dajući početni zamah nebrojenim pokretima za ljudska prava. Zastupljeno u Americi, i dijelom u Velikoj Britaniji, nastalo je iz malih zajednica - obitelji - kreativaca koje su se okupljale na mjestima poput North Beacha, Haight Ashburyja, Palo Alta, Berkeleyja, Seattla, New Yorka i Los Angelesa, a sveopći izljev ljubavi, sloge i poziva na poštivanje i potvrdu životnih prava su potaknula zabrinjavajuća politička zbivanja. Bližio se vrhunac američke upetljanosti u Vijetnamski rat te je nastupio novi val regrutiranja, na koji su proturatni aktivisti reagirali poznatom krilaticom: "Vodi ljubav, a ne rat!" Ljeto ljubavi je javnosti približilo brojne aktivističke pokrete: pokret za ženska prava, civilna prava, životinjska prava, pravo slobodnog govora, LGBTQ prava, seksualnu revoluciju, ekološki pokret, proturatni pokret; te su zaživjeli mnogi umjetnički pravci: poezija, likovna umjetnost, folk, jazz i rock 'n roll. Predivno je što nastane kad se zaljubljenim bićima omogući sloboda izražaja.
Službena internetska stranica oživljenog pokreta ga je prekrasno opisala:
" U nekim je trenutcima jedna riječ ili ideja toliko moćna da potpuno promijeni povijest; jedna generacija toliko uključena u trenutak da postane nezaustavljiva; jedno duhovno buđenje toliko duboko da u samom svom početku razbija svjetonazore, zaustavi svijet i učini da ga svi ljudi primijete. 
[...] 
BILI SMO SVUGDJE! Jednostavna ljepota misli se sve brže širila te su nas odjednom bili milijuni. Ovaj događaj, ovaj povijesni trenutak, koji je obuhvatio većinu 1967., je postao poznat pod nazivom: LJETO LJUBAVI 
[...] 
Poruka je bila jednostavna - svijet se ujedinjavao zbog jednog principa, jedne ideje
LJUBAVI!
i njene mantre
MIRA, SUOSJEĆANJA I RAZUMIJEVANJA. 
[...] 
Međunarodna zajednica je bila u čudu pred ovom eksplozijom kreativnosti. Sve je počelo s jednostavnom riječju, jednostavnom mišlju:
LJUBAV!
I generacijom slobodnih mislilaca koji su bili voljni ustati i biti primijećeni, ponosno proglašujući svoju voljnost da budu drugačiji. 
[...] 
[Ljeto ljubavi] predstavlja:
  • Istinu i slobodu pojedinca. Slobodu izražavanja.
  • Slobodu izbora - seksualnog, duhovnog i društvenog.
  • Pravo da budemo drugačiji.
  • Pravo da se odbijemo boriti, bez osuđivanja onih koji se jesu.
  • Kreativnost, ljubav i poštovanje prema svemu. Pravo na promjenu.
  • Pravo da mislimo samostalno. Voljnost da dijelimo s drugima. "




Nekoliko se puta na stranici izdvaja riječ: LJUBAV! Na predivan, iskren način živi u dahu kompjutera i dozvoljava predah, mir, ispunjenje. Riječi i podaci se gomilaju, a svaki poput lebdećeg pera slijeće, niže se i stvara priču kojoj je jedina i istinska poruka: LJUBAV!
Našem ljetu:
Hvala ti. Hvala ti puno što jesi što jesi, pokušat ću biti što želiš da budem. Hvala ti.


        ♡
♡ Vinka ♡
        ♡


Nema komentara:

Objavi komentar